Sunday, 18 September 2016

Too young to survive!


Assalammualaikum , firstly dah lama sangat tak tulis kat blogger ni al maklum lah busy kemain for a few days also for a fews years ni haha. Rancak sangat dengan alam dunia sekarang ala biasa la apa orang cakap zaman moden moden ni ada whatsapp wechat facebook instagram keekers kakaotalk la beetalk la , semua nya pulak di hujung jari je. bukak je gadget, smartphone ha mula lah applications tu yg akan appears dulu kat screen. Zaman canggih dunia serba serbi moden ni kan benda tu semua dh jadi routine per day people nowadays. 

Okay, stop membebel kita going back to that title.
Actually apa sebenarnya yg aku nak sampaikan ni? Alaa benda biasa biasa je borak borak kosong. Tapi ingat,borak kosong pada siapa yang langsung tak ambil berat tentang kehidupan dia. For those yang nak ambil berat pasal life dia boleh lah tekun tekun sikit baca apa yang aku nak sampaikan ni eventhough benda ni kdg kdg kau sendiri boleh pikir.

Too young to survive? Eh apatu? Okay actually benda ni sekali imbas je yang tersentak kat pikiran aku time aku tengah bawak motor nak pergi praktikal. Yelah dalam ontheway tu mulalah macam macam dalam pikiran aku yang banyak sangat aku melalut kan tu.

Time tengah bawak motor pagi pagi lah elok untuk kita berhibernasi atau muhasabah diri lah just a simple words to talk. Bawak motor pagi pagi tu lalu jalan gelap gelap bertemankan lampu motor yang malap sikit dari motor baru yang lain apetah lagi lampu kereta yang sinar menyinar tu.Peh terbaik lah kan.Can you imagine that situation? sambil embun embun pagi tu mak aihhh sejuk dia takpayah cakap la pakai sweter pun still menggigil .Iyelah naik motor kan angin pagi kan kuat..

Okay back back back to the stories. As a simple sentences aku cuma nak jadi perempuan yang serba boleh. Ye serba boleh kira survivor lah lebih kurang haha. Jadi perempuan ni kdg kdg tak boleh jugak nak harpkan lelaki je yg will do everythings for you .Sekarang ni zaman susah tau zaman terlalu canggih terlalu moden. As a girl, tugas kita ni bukan lah setakat pandai study 24 jam dalam kelas je . Kau kena juga pandai bahagikan masa kau dengan sekeliling kena lah pandai bergaul kena lah survive from both of side. Masa depan dengan kejayaan & masa depan dengan akhirat kau. Ingat tu. 

Dunia sekarang ni kau kena balance semua tau. Kau jangan ingat kau perempuan kau terkecuali lah from that. Kau kena lah survive dari sekarang..Kena ada lesen kereta kena ada lesen motor and everything lah. Kau kena tunjukkan yang diri kau tu as a woman pun you can do everything sama sama fight dengan pihak lelaki . Diorang boleh why not kita takboleh ?Sekarang ni dh ramai aku tengok perempuan yang not bad lah boleh jugak move on sendiri while ada setengah permpuan lain yang masih mengharapkan pacarnya will do everything for her. Eceh zaman bila ni nak sweet sweet bagai ingat ni zaman dulu kala ? takde duit pun bahagia ?Eh! mana dapat lagi macamtu . Kalau ada pun REZEKI.. ALHAMDULILLAH..

Kau cuba pikir, zaman sekarang ni takboleh kau nak harapkan lelaki je. Diorang pun kdg kdg banyak jugak benda nak buat bukan nak kena berkorban untuk kau je k girl. Lelaki kan dia banyak tanggungjawab lain, nak jaga kebajikan keluarga dia lagi especially mak ayah dia adik adik dia lagi. From that nak saving duit nak beli hadiah kau lagi , nak simpan duit nk tunang lagi nak kahwin lagi. Kalau kau takfaham kan dia macam mana dia nak buat yg terbaik untuk kau ? Lelaki pun nak kan persefahaman jugak tau. Kau kena faham jugak kat dia. Support dia jaga dia fahamkan dia. Sama sama memberi sama sama merasa! Untuk kebahagiaan bersama. Selamat Maju Jaya.

Okay start from now kita ada mission. Do the best! Beat the rest. Jadi yang terbaik! 




dah baca ? pe lagi like lah !

No comments: